اثرات مقادیر متفاوت آب و شوری آن بر عملکردکمی و کیفی چغندر قند

نوع مقاله: کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 مربی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

2 استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

3 دانشیار مؤسسه تحقیقات چغندرقند

چکیده

 به منظور بررسی اثرات مقادیر مختلف آب و شوری آن بر عملکردکمی و کیفی چغندر قند، آزمایشی در مشهد (ایستگاه تحقیقات طرق) در سال زراعی  1385 و 1386 با استفاده از دو سیستم آبیاری بارانی انجام شد. آبیاری با استفاده از دو لوله آبیاری بارانی تک شاخه‌ای (لاین سورس) که بصورت عمود بر هم قرار گرفته بودند، در زمینی به ابعاد 28×28 مترمربع (محل تلاقی دو لوله) انجام شد. هر یک ازسیستم‌ها به دو منبع آب، با شوری‌های یک و شش دسی زینمس بر متر متصل شده بودند. در هر نوبت آبیاری به بوته های چغندرقند که در مرکز زمین کاشته شده بودند آب به‌صورت کامل داده می‌شد، در نتیجه آب رسیده به نقاطی که دورتر از مرکز بودند(مرکز سیستم آبیاری بارانی) بتدریج کاهش می‌یافت و متوسط شوری رسیده به هر نقطه از زمین از یک تا75/5 دسی زیمنس بر متر متغیر بود. در پایان هر نوبت  آبیاری، شوری و میزان آب پاشیده شده درون  قوطی‌هایی که در مرکز شبکه‌های مربعی شکل به ابعاد2×2 مترمربع تعبیه شده بودند، اندازه‌گیری ‌شد. در انتهای فصل رشد محصول از مساحت سه مترمربع اطراف قوطی‌ها برداشت و عملکرد مربوط به آن  شبکه تعیین گردید. با استفاده از داده‌های اندازه‌گیری شده هر شبکه ، مقدار آب، متوسط شوری و عملکردکمی و کیفی چغندرقند اندازه گیری شد.  نتایج نشان داد، عملکرد ریشه و قند حاصله تحت تاثیر دو عامل مقدار آب آبیاری و هدایت  الکتریکی آب مورد استفاده می باشد. با افزایش حجم آب آبیاری (با مقادیر مختلف دارای هدایت  الکتریکی) عملکرد ریشه وقند روند افزایشی و  با افزایش هدایت  الکتریکی (در احجام مساوی آب آبیاری) عملکرد ریشه  و قند کاهش یافت. رابطه همبستگی بین تغییرات درصد قند  و ناخالصی ها  با مقادیر مختلف حجم آب آبیاری و سطوح مختلف هدایت  الکتریکی آب معنی دار نبود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of different irrigation levels and salinity on qualitative and quantitative yield of sugar beet

نویسندگان [English]

  • H.A. Shahbazi 1
  • A. Zolfagharan 1
  • A.R. Ghaemi 2
  • m. Ahmadi 2
  • R. Mohammadian 3
1 Instructor of Agricultural and Natural Resources Research Center Khorasan Razavi, Iran.
2 Assistant professor of Agricultural and Natural Resources Research Center Khorasan Razavi, Iran.
3 Associate professor of Sugar Beet Seed Institute (SBSI), Iran.
چکیده [English]

To determine the effects of different irrigation and salinity levels on qualitative and quantitative yield of sugar beet, an experiment was conducted for two years (2006-07)at Torogh Agricultural Research Center, Mashhad, Iran, using two sprinkler systems. Each of the two irrigation systems was connected to two water sources with 1 and 6 ds/m salinity. Irrigation was performed via two sprinkler pipes (line source) that were placed perpendicular to each other in a 28×28 m area. In each irrigation, sugar beet plants planted at the center of the square could receive full irrigation and less water was given to farther plants. Consequently, the salinity level was changed from 1 to 5.75 ds/m. At the end of each irrigation, water level and the salinity rate of the can samples located at the center of the square networks of 2 × 2 m2 were measured. At the end of the growing season, beet samples were harvested from an area of 3 m2 around each can and their yields were determined. Using the data obtained from each network, the quantity of water, average salinity level and quantitative and qualitative yield of sugar beet were measured. Results showed that root yield and sugar content were influenced by irrigation level and electrical conductivity (EC) of the water applied. With increase in irrigation level (with different ECs), root yield and sugar content were increased, and by increasing EC (in the same water levels), root yield and sugar content were decreased. The correlations of sugar content and impurities with irrigation level and EC were not statistically significant.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Electrical conductivity
  • Irrigation level
  • Salinity
  • sugar beet

Frenkel H, Mantell A, Vinten A, Meiri A. Double line–source sprinkler system for determining the separate and interactive effects of water and salinity on forage corn.1990. Ir. Sci. 11: 227-231.

Hanks RJ, Keller J, Rasmussen VP, Wilson GD. Line source sprinkler for continuous variable irrigation- crop production studies. 1976. Soil Sci. Soc. Am. J. 40: 426-429.

Hanks RJ, DV Sisson, RL Hurst and KG Hubbard. Statistical analysis of results from irrigation experiments using the line – source system. Soil Sci. Soc. Am. J. 1980. 44: 886-888.

Hang AN, Meller DE. Responses of sugar beet to deficit high frequency sprinkler irrigation II, Sugar beet development and partitioning to root Growth. 1984. Agro. J. 78:15-18.

Howell T, Ziska ALH, Mccormick RL, Burtch Fisher LM. Response of sugar beets to irrigation frequency and cut off on a clay loam soil. 1987. Ir. Sci. 8:1-11.

Katerji N, JW Van Hoorn, A Hamdy, and M Mastrorilli. Salt tolerance. 2001. Agric. Water manage. 47:1-8.

Kayimoglu S, Vanlio N. Determination of sugar beet yield quality and economic utility of drop rent Irrigation methods. G. Sseter. Turkey. 1976. 14:100, 10-29.

Mass EV, Hoffman GJ. Crop salt tolerance current. J. Ir. Drain. Div. ASCE, 1977. 103 (2): 115- 134.

Mohammadian R, Ghasemi Golezani K, Moghadam M. Fatigue effects on seed germination and seedling growth under salt stress on seven bulk of sugar beet.1997. Journal of Gorgan University. Year 3, No. 4 Pages 49-39. (in Persian, abstract in English)

Nabipour M, Alizadeh A. Effect of water and irrigation on yield and quality of sugar beet. MA thesis. 1998. Ferdowsi University of Mashhad. (in Persian)

Orchard B. Effect of soil water deficit on plant growth. 1995. Rep. Rothamsted Exp. Sth. Rafei M. Evaluation of salt tolerance in sugar beet varieties. 1960. MA thesis. University of Technology of Eesfehan. (in Persian)

Sadre Ghen H, Technical Comparison and analysis of water use efficiency and yield of sprinkler irrigation and leakage on sugar beet. 2001. Project supported by the National Scientific Research Council.

Schafer W. Result of intermittent. Sprinkler Irrigation.1979. Archivfur Acker und pflanzehbau und Bodenkunde. 23 (2):121-128

Shannon MC. Adoption of plants to salinity. 1997. Advances in Agronomy. 60:75-120.

Yazdani M. Effect of nitrogen form and some physiological characteristics of salt tolerance in sugar beet. 2001. MA thesis, Tarbiat Modarres University, Faculty of Science.

Zolfegharan A. Effects of water stress on wheat yield in different salinity in irrigation water. 2005. Final Report Institute of Agricultural Engineering. Reg: 84.1.